سوله تیرورقی

سوله‌های تیرورقی که با نام سوله‌های قدیمی‌، سوله سنگین و سوله‌ی صنعتی نیز شناخته می‌شوند از قدیمی‌ترین نوع سوله است که در ایران اجرا می‌شده و وزن آن بسیار سنگین می‌باشد. ساخت این سوله‌ها عملا در اروپا و کشورهای پیشرفته کاهش پیدا کرده. اما در ایران به دلیل اینکه اکثر سازندگان و مهندسان سوله به روز نشده‌اند، همچنان درخواست برای سوله‌ی تیرورقی زیاد است. ولی باز در بعضی شرایط و انواع سوله بهترین گزینه که می‌توان انتخاب کرد، سوله‌ی تیرورقی است.

تیرورق مقطعی فولادی است که از ورق‌های مجزا تشکیل می‌شود و بر اساس نیاز طراح سازه، این ورق‌ها به هم جوش داده می‌شود و مقطع مورد نیاز ساخته می‌شود. تیرورق‌ها هم در ساختمان‌های فلزی و هم در ساخت سوله‌ها کاربرد دارند.

اجزای اصلی اسکلت سوله‌ی تیرورقی شامل: ستون، رفتر، استرات، لاپه یا پرلین، مهاربندها و وال پست‌ها می‌شود.

ستون‌ها: ستون‌ها از مهم‌ترین اجزای سوله‌ها هستند. به علت متغیر بودن میزان لنگر در آن‌ها برای صرفه‌ی اقتصادی بیشتر و کم شدن وزن سازه به صورت غیر منشوری طراحی و اجرا می‌شوند.

رفترها: در واقع تیرهای سازه هستند که به صورت شیبدار اجرا می‌شوند.شیب این اجزا بین 10% تا 30% می‌باشد. ستون‌ها و رفترها با هم قاب یا فریم سوله را تشکیل می‌دهند.

استرات: استرات‌ها وصل کننده‌ی قاب‌های طولی هستند و همچنین می‌توان آنها را مانند یک مهار طولی برای قاب‌ها در نظر گرفت.

لاپه یا پرلین: پرلین‌ها تیرهای فرعی سقف سوله هستند که در جهت طول سوله و در فواصلی که در نقشه‌های سازه محاسبه شده و مشخص است، بین رفترها نصب می‌شوند.

مهاربندها: سیستم سازه‌ای سوله اینگونه است که در جهت عرضی که نمی‌توان از سیستم مهاربند استقاده کرد (چون به دهانه‌های بزرگ نیاز داریم) به صورت قاب خمشی و در جهت طولی از مهاربندهای همگرا جهت تحمل بارهای جانبی استفاده می‌شود.

وال پست‌ها: سوله‌ها، سازه‌های کم ارتفاع و سبک بوده و عموما بار باد روی آنها تاثیر زیادی می‌گذارد. دیوارهای سوله باید در مقابل بار باد یا زلزله طراحی شوند و اتصالات مناسب داشته باشند. به این منظور در جهت عرضی سوله در اولین و آخرین دهانه برای کم کردن سطح بادگیرهای ستون‌های اصلی و اتصال دیوارها از وال‌ پست‌ها که ستون‌های فرعی سازه هستند، استفاده می‌شود.

معایب سوله‌ی تیرورقی:

  1. سوله‌های تیرورقی وزن زیادی دارند به همین علت برای آنها فونداسیون قوی و سنگینی طراحی می‎شود که از لحاظ اقتصادی به صرفه نیست.
  2. این سوله‌ها را نمی‌توان در دهانه‌های بزرگ اجرا کرد.
به این مطلب امتیاز دهید

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

ارتباط از طریق واتساپ

لطفا شماره تماس خود را وارد نمایید

ساعت تماس

با کارشناسان ما تماس بگیرید

031-35123

اشتراک گذاری با