سقف وافل

سقف وافل (waffle) یکی از سیستم‌های نوین سقف برای طراحی سازه بتنی و همچنین طراحی سازه فولادی است که یکی از انواع دال‌های مجوف یا توخالی محسوب می‌شود. قالب‌های پلاستکی این سیستم سقف پس از اجرای سقف، قابل برداشت بوده و برای پروژه‌های بعدی نیز می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. جالب است بدانید که براساس ابعاد قالب وافل، عملکرد این سقف می‌تواند یکطرفه یا دوطرفه باشد.

سقف وافل
سقف وافل

اجزای تشکیل دهنده این سقف، بتن، آرماتور و قالب پلاستیکی هستند که با توجه به شکل قالب‌ها، مقطع دال به صورت I شکل ساخته می‌شود.

در این نوشته قصد داریم با مزایا و معایب سقف وافل، انواع قالب‌های آن و همچنین هزینه سقف وافل بیشتر آشنا شویم. شما می‌توانید برای برآورد اولیه از هزینه پروژه خود، از خدمات مشاوره رایگان مجموعه ما استفاده کنید.

برای آشنایی بیشتر با سیستم سقف وافل و مقایسه آن با دیگر سیستم‌ها، پیشنهاد می‌کنیم مقاله انواع سقف‌های جدید را مطالعه نمایید.

برای سفارش طراحی سازه پروژه خود بر روی دکمه روبرو کلیک کنید
ثبت سفارش طراحی سازه فقط با چند کلیک!

معرفی سقف وافل

سیستم سقف وافل از انواع دال‌های یکطرفه یا دوطرفه محسوب می‌شود که هر کدام از این عملکردها، قالب مخصوص به خود را دارد. اگرچه این نوع سقف، مزایای زیادی دارد اما برای پروژه‌های مختلف باید شرایط اجرایی را در نظر گرفت و نوع سقف مناسب را انتخاب نمود.

معرفی سقف وافل
سقف وافل یکطرفه و دوطرفه

مراحل اجرای سقف وافل

در این قسمت مراحل اجرای سقف وافل را، به طور خلاصه بررسی می کنیم.

  • زیرسازی سقف

این مرحله اولین قدم برای اجرای سقف وافل است که در اجرا، به مرحله شاسی‌کشی هم معروف است. در ابتدا جک‌های نگهدارنده سقف نصب شده و سپس قالب‌های وافل، طبق نقشه قالب‌چینی، بر روی جک‌ها و قوطی‌های فلزی قرار می‌گیرند.

  • آرماتوربندی سقف

پس از نصب قالب‌ها در محل‌های مشخص شده، نوبت به آرماتوربندی سقف می‌رسد. در این مرحله، چون قالب‌های وافل مقاومت مناسبی دارند، کارگران به راحتی می‌توانند بر روی قالب‌ها حرکت کرده و عملیات آرماتورگذاری را انجام دهند. این موضوع باعث می‌شود سرعت اجرای سقف وافل بالا رفته و از این نظر نسبت به سایر سقف‌ها مزیت ویژه‌ای دارد.

  • بتن ریزی سقف

پس از اینکه آرماتورها مطابق با نقشه، در محل خود نصب شدند، نوبت به مرحله حساس بتن‌ریزی می‌رسد که نکات اجرایی بسیار زیادی دارد. پس از اتمام بتن‌ریزی، بهتر است سطح بتن صاف و یکنواخت شود که معمولا برای این کار از ماله پروانه استفاده می‌شود.

  • قالب برداری سقف

پس از بتن‌ریزی سیستم سقف وافل، تا مدت مشخصی فرایند عمل‌آوری بتن انجام شده و پس از رسیدن بتن به مقاومت مناسب، قالب‌برداری سقف شروع می‌شود. در این مرحله بایستی دقت شود تا هم آسیبی به بتن سقف وارد نشود و هم قالب‌ها به صورت کامل و بدون خسارت خارج شوند. چون قالب‌های وافل چند بار مصرف بوده و برای پروژه‌های بعدی نیز می‌توان از آنها استفاده نمود.

  • نازک‌کاری سقف

نازک‌کاری زیر سقف وافل را معمولا به دو حالت در نظر می‌گیرند:

  • سقف کاذب
  • نمای اکسپوز و نورپردازی

در سالن‌های بزرگ معمولا از سیستم سقف وافل به صورت نمای اکسپوز استفاده می‌شود که جلوه بسیار زیبایی ایجاد می‌کند.

سیستم سقف وافل
نورپردازی سقف وافل

مزایا و معایب سقف وافل

مزایا

کاهش مصرف مصالح
اجرای دهانه‌های بلند با ستون کمتر
عدم تولید ضایعات
کاهش تعداد نیروی کار
کاهش زمان نصب و اجرا
وزن و ضخامت کم سقف
ایمنی بالا در برابر آتش‌سوزی

معایب

هزینه بالای قالب در مناطقی که قالب وجود ندارد
افزایش ضخامت سقف برای اجرای دهانه‌های بلند
نیاز به کارگر ماهر و آموزش دیده
عبور صدا از سقف
در ساختمان‌های مسکونی نیاز به سقف کاذب دارد
عملکرد ضعیف در برابر عبور حرارت
برای برآورد هزینه‌های طراحی و اجرای سازه بتنی خود، با کارشناسان ما مشورت کنید

ویدئوی مقایسه سقف وافل و تیرچه بلوک را مشاهده کنید

حداکثر دهانه سقف وافل

سیستم سقف وافل یکطرفه چون عملکردی مشابه سقف تیرچه بلوک دارد و همچنین برای جلوگیری از خم شدن و تغییرشکل تیرچه‌های سقف، توصیه می‌شود حداکثر دهانه سقف وافل یکطرفه 8 و یا نهایتا 9 متر باشد.

سیستم سقف وافل دوطرفه مقاومت بالاتری داشته و می‌توان از این سقف تا دهانه 12 متری به طور معمول و در شرایط خاص با نظر مهندس ناظر و طراح تا 15 و نهایتا 16 متر هم استفاده نمود.

مزایای سقف وافل

مهمترین مزیت سقف وافل، امکان استفاده در دهانه‌های بلند است که باعث می‌شود تعداد ستون‌های کمتری در مرحله طراحی سازه به کار رود و فضای بیشتری در اختیار مهندس معمار قرار گیرد.

ساختار و عملکرد سقف وافل به دلیل حفره‌های داخل سقف، باعث شده تا نسبت به سقف دال تخت و سایر انواع دال‌ها، ظرفیت باربری بالاتری داشته باشد. این مزیت علاوه بر ظرفیت باربری، باعث کاهش وزن مرده سقف نیز می‌شود که عملکرد کل سازه در برابر زلزله را بهبود می‌بخشد.

فضای مشبک ایجاد شده در سقف وافل، برای طراحی دکوراسیون و نورپردازی داخل ساختمان نیز بسیار مناسب می‌باشد.

در سیستم سقف وافل به دلیل اینکه تیرچه‌ها به صورت درجا اجرا می‌شوند، نسبت به سقف تیرچه بلوک هزینه حمل و نقل و مشکلات اجرایی کمتری دارد و کیفیت اجرای سقف نیز بالاتر می‌باشد.

از طرف دیگر به دلیل جنس پلاستیکی قالب‌های وافل، آب بتن جذب قالب‌ها نشده و کیفیت اجرای بتن نسبت به سقف تیرچه بلوک بالاتر است. چون در سقف تیرچه بلوک، بلوک‌های سیمانی و سفالی مقداری از آب بتن را به خود جذب کرده و این موضوع تأثیر منفی بر روی مقاومت بتن سقف دارد.

از مزیت‌های دیگر سیستم سقف وافل این است که قالب‌های وافل را می‌توان چندین بار و در پروژه‌های مختلف استفاده نمود که باعث کاهش هزینه‌های اجرایی این سقف می‌شود.

سقف وافل برای عبور تأسیسات نیز گزینه مناسبی است. وجود حفره‌های خالی داخل سقف به اجرای تاسیسات کمک بزرگی می‌کند. البته قبل از بتن ریزی باید محل عبور تأسیسات از درون تیرچه‌های سقف مشخص شود.

مواردی که باعث افزایش هزینه سقف وافل می شود

اگرچه سیستم سقف وافل در موارد بسیاری هزینه مناسب‌تر از سایر سقف‌ها دارد اما در برخی شرایط خاص، هزینه این سقف نیز بالاتر از حد معمول می‌شود. به طور مثال اگر هندسه سقف به شکل منحنی، مثلث و یا اشکال خاص باشد و یا اگر ارتفاع طبقه بالاتر از 3 متر باشد، هزینه‌های کلی سقف وافل افزایش می‌یابد.

نتیجه‌گیری

در این مطلب با تمامی مشخصات و انواع سیستم سقف وافل آشنا شدیم. این نوع سقف مزیت‌های بسیاری داشته و برای پروژه‌های متوسط و بزرگ ساختمانی بسیار مناسب است. در پروژه‌های کوچک بایستی بین سقف وافل و گزینه‌های دیگر مقایسه انجام داد تا بهینه‌ترین سقف از لحاظ اقتصادی انتخاب شود. ممکن است در برخی پروژه‌ها، سقفی مانند تیرچه بلوک بسیار کم هزینه‌تر از سقف وافل باشد.

سؤالات و ابهامات خود در زمینه طراحی سازه را از کارشناسان ما بپرسید

مقایسه انواع سقف ها

مقایسه سقف ها

سوالات متداول

آیا سقف وافل در سازه‌های اسکلت فلزی نیز قابل اجراست؟

هیچ محدودیتی برای استفاده از سقف وافل در سازه فلزی نیست اما، برای پیوستگی بین سقف وافل و اسکلت فلزی، باید تدابیر ویژه‌ای در نظر گرفت تا این دو المان در برابر زلزله، عملکرد یکپارچه‌ای داشته باشند.

آیا امکان اجرای سقف وافل با سیستم یک طرفه نیز، وجود دارد؟

قالب‌های معمولی وافل برای سیستم دوطرفه مناسب هستند. برای ایجاد سقف با سیستم یک طرفه باید از قالب‌های مخصوص که ابعاد متفاوتی با قالب‌های رایج وافل دارند، استفاده کنیم.

قالب‌های سقف وافل تا چه مدت قابل استفاده هستند؟

اگرچه قالب‌های سقف وافل معمولا ضد ضربه و مقاوم هستند، اما به هر حال پس از چند مرتبه استفاده، ممکن است مقاومت خود را از دست بدهند و یا سوراخ شوند. هیچ قالبی برای سقف وافل قابلیت استفاده دائمی ندارد.

چرا دیگران طراحی سازه بتنی خود را به گروه رایمون سازه سپردند؟

طراحی سازه بتنی

طراحی بهینه

ارائه بهینه‌ترین طراحی سازه بتنی

نقشه کامل

نقشه‌های جامع و ساده

ارائه نقشه‌ها با جزئیات کامل

طراحی سازه فولادی

مشاوره تخصصی

مشاوره در مورد انتخاب مصالح

سرعت اجرا

سرعت اجرا

طراحی سازه بتنی در کمترین زمان

تجربه

تجربه

تجربه 14 ساله در طراحی سازه

پشتیبانی پس از طراحی

پشتیبانی پس از طراحی

پشتیبانی تا آخرین مرحله اجرا

تخصص

تخصص

بهترین افراد در طراحی سازه

نقشه اجرایی

نقشه‌های کاربردی و اجرایی

ارائه نقشه‌ها با جزئیات اجرایی

مشتریان ما

پروژه‌های انجام شده

دانلود نقشه سازه بتنی
دانلود نقشه سازه بتنی 5 طبقه
دانلود نقشه های کامل سازه بتنی 6 طبقه
پروژه سازه بتنی 9 طبقه با دیوار برشی
دانلود نقشه سازه بتنی
دانلود نقشه سازه بتنی 5 طبقه
دانلود نقشه های کامل سازه بتنی 6 طبقه
پروژه سازه بتنی 9 طبقه با دیوار برشی
نقشه سازه بتنی مدرسه دو طبقه

ارتباط از طریق واتساپ

لطفا شماره تماس خود را وارد نمایید

ساعت تماس

با کارشناسان ما تماس بگیرید

031-35123

لطفا مشخصات خود را از طریق فرم زیر برای کارشناسان ما ارسال نمایید.

برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی یک از گزینه های زیر کلیک نمایید