طراحی سوله تیرورقی

سوله تیرورقی یکی از انواع سوله‌های فلزی است که سابقه بسیار زیادی در صنعت سوله‌سازی دارد. تیرورق به مقاطع فولادی گفته می‌شود که از ورق‌های فلزی جداگانه ساخته شده و می‌توان به راحتی هر شکلی از مقاطع مورد نیاز سازه را، با آن تولید نمود. از تیرورق‌ها در ساختمان‌های شهری، پل‌های فلزی، سوله‌ها و انواع سازه‌های دیگر می‌توان استفاده نمود.

سوله تیرورقی
طراحی سوله با تیرورقی

از آنجایی که تیرورق از ورق‌های جداگانه ساخته می‌شود، نحوه اتصال ورق‌ها به یکدیگر بسیار در عملکرد سازه مؤثر است. معمولا برای اتصال ورق‌ها از جوش استفاده می‌شود. اگرچه استفاده از این سیستم سوله در کشور ما بسیار رایج است، اما به دلیل وزن سنگین مقاطع سوله تیرورقی، مخصوصا در دهانه‌های بلند، هزینه طراحی و ساخت سوله بسیار بالا رفته و از نظر اقتصادی به صرفه نمی‌باشد. در دهانه‌های بلند بهتر آن است که از سیستم‌های دیگر سوله مانند خرپایی استفاده شود که وزن بسیار سبک‌تری نسبت به سوله تیرورقی دارند.

برای سفارش طراحی سوله خود بر روی دکمه روبرو کلیک کنید
ثبت سفارش طراحی سوله فقط با چند کلیک!

تعریف تیرورق

به مقاطعی که از ورق‌های فولادی با استفاده از جوش ساخته می‌شوند تا نیازهای سازه‌ای را برطرف نمایند، تیرورق گفته می‌شود. تیرورق‌ها در سازه‌های مختلف کاربرد دارند. به طور مثال در عرشه پل‌ها، ساختمان‌ها، سوله‌ها و دیگر سازه‌های فولادی. مقطع تیرورق چون از قطعات مجزا تشکیل می‌شود، دست طراح سازه برای طراحی مقاطع مورد نیاز پروژه باز هست و می‌تواند بهترین طراحی را براساس اصول و ضوابط انجام دهد.

اسکلت سوله تیرورقی
سوله فلزی

اسکلت سوله تیرورقی

استفاده از تیرورق در سوله‌ها، قدیمی‌ترین روش ساخت سوله است که در کشور ما همچنان کاربرد بسیار زیادی دارد. در این روش هم می‌توان کل اسکلت سوله را از تیرورق ساخت و هم می‌توان تنها ستون‌ها را از مقطع تیرورق طراحی کرد. در این حالت سقف سوله می‌تواند خرپایی نیز باشد.

حداکثر دهانه سوله تیرورقی

از اسکلت سوله تیرورقی می‌توان تا دهانه‌های بلند، حتی 60 متر نیز استفاده کرد، اما از آنجایی که مقاطع تیرورق به شدت بزرگ شده و وزن زیادی دارند، روش‌های دیگر برای دهانه‌های بلند می‌تواند مناسب‌تر باشد.

اسکلت سوله تیرورقی
حداکثر دهانه سوله

معمولا اسکلت سوله تیرورقی تا دهانه 18 یا 19 متری بسیار مناسب بوده و هزینه‌های کمتری نسبت به سیستم‌های دیگر دارد.

مزایا و معایب سوله تیرورقی

مزایا

قابلیت جابه‌جایی در صورت پیچ و مهره بودن
امکان نصب جرثقیل‌های سقفی
ساخت سوله‌های طبقاتی
قابلیت بازیافت قطعات
سهولت باز و بسته کردن قطعات سوله

معایب

محدودیت در ابعاد دهانه سوله
وزن بسیار بالا
مقاومت و استحکام کمتر از سوله خرپایی
هزینه فونداسیون بیشتر به دلیل وزن زیاد
افزایش هزینه ساخت در دهانه‌های بلند
برای برآورد هزینه‌های طراحی و اجرای سوله تیرورقی خود، با کارشناسان ما مشورت کنید

ویدئوی معرفی سوله تیرورقی را مشاهده کنید

اجزای سوله تیرورقی

اسکلت سوله تیرورقی از اجزای مختلفی تشکیل شده که هرکدام وظیفه خاصی را انجام می‌دهند و در کنار همدیگر عملکرد کلی سوله را بهبود می‌بخشند. در این قسمت مهمترین اجزای سوله تیرورقی را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

  • ستون

اصلی‌ترین عضو اسکلت سوله تیرورقی ستون است که پس از اجرای فونداسیون بتنی، بر روی بولت‌ها نصب می‌شود. مرحله نصب ستون بسیار مرحله حساسی است که باید با دقت بسیار زیاد انجام شود و کمترین خطا اتفاق بیفتد. شاغول بودن ستون‌ها نیز در این مرحله بسیار مهم است، زیرا در صورتی که مقدار خطای ناشاقولی ستون‌ها از مقدار مجاز آیین‌نامه بیشتر باشد، تمامی اجزای بعدی سوله را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

اسکلت سوله تیرورقی
ستون سوله تیرورقی
  • رفتر

به المان‌های شیب‌دار قسمت سقف سوله تیرورقی، رفتر گفته می‌شود که هرکدام از دو قطعه مجزا تشکیل شده‌اند. پس از نصب ستون‌های سوله، رفترها با استفاده از جرثقیل در محل مشخص شده در نقشه‌ها، نصب می‌شود.

  • استرات

اجزای افقی سوله هستند که قاب‌های اصلی سوله را به همدیگر متصل می‌کنند تا عملکرد سوله یکپارچه باشد. استرات‌ها هم در وسط و هم در کناره‌های دهانه سوله نصب می‌شوند.

  • لاپه یا پرلین

وظیفه این عضو، تحمل بار پوشش سقف سوله و انتقال آن به قاب‌های اصلی است. پرلین‌ها معمولا دو نوع هستند: C شکل و Z شکل که نوع Z شکل عملکرد بهتری دارند.

اسکلت سوله تیرورقی
اجزای سوله تیرورقی
  • مهاربندها

به دلیل بارهای جانبی باد و زلزله، اسکلت سوله تیرورقی بایستی در تمام قسمت‌ها مهار شود تا بتواند عملکرد بهتری در برابر این بارها داشته باشد. بادبند، سینه‌بند، سگراد و … به منظور مهاربندی اسکلت سوله به کار می‌روند.

  • وال پست

برای نگهداری دیوارها و جلوگیری از حرکت زیاد و در نهایت ریزش دیوار از وال پست استفاده می‌شود. برای وال‌پست دیوار از مقاطع نبشی یا ناودانی استفاده می‌شود که در راستای افقی و عمودی نصب می‌شوند و از حرکت خارج صفحه دیوار و ریزش آن جلوگیری می‌کنند.

مزایای سوله تیرورقی

  • استحکام بسیار بالا و دوام تا چندین دهه
  • صرفه‌جویی در هزینه ساخت سوله در دهانه‌های کوتاه
  • نصب سریع و آسان در صورت استفاده از اتصالات پیچ و مهره
  • امکان باز و بسته کردن سوله در صورت استفاده از اتصالات پیچ و مهره

معایب سوله تیرورقی

  • در دهانه‌های بلند، ابعاد مقاطع تیرورق بزرگ شده و وزن سوله به شدت بالا می‌رود که هرچه ابعاد و وزن سوله بیشتر باشد، نیاز به فونداسیون قوی‌تری نیز دارد.
  • در صورت استفاده از این سیستم در دهانه‌های بلند، ممکن است به یک ردیف ستون میانی نیاز باشد که علاوه بر هزینه زیاد، فضای داخل سوله را نیز محدود می‌کند.
  • در صورت استفاده از اتصالات جوشی در این سیستم، باز و بسته شدن و جابه‌جایی سوله بسیار سخت می‌باشد.
اسکلت سوله تیرورقی
معایب سوله تیرورقی

نتیجه‌گیری

اسکلت سوله تیرورقی که قدیمی‌ترین روش ساخت سوله محسوب می‌شود، همچنان پرکاربردترین سیستم سوله در کشور ماست. اما به دلیل افزایش دهانه برخی از سوله‌ها، سیستم سوله تیرورقی بسیار سنگین وزن شده و علاوه بر هزینه ساخت خود سوله، هزینه فونداسیون سوله را نیز بالا می‌برد. به همین دلیل سیستم‌های جدیدی مانند سوله خرپایی در دهانه‌های بلند استفاده می‌شود.

سؤالات و ابهامات خود در زمینه طراحی سوله تیرورقی را از کارشناسان ما بپرسید

سوالات متداول

با وجود معایب زیادی که سوله تیرورقی دارد، چرا همچنان پرکاربردترین اسکلت سوله در کشور ماست؟

سوله تیرورقی قدیمی‌ترین نوع اسکلت سوله است. اما چون این اسکلت تا دهانه‌های 18 یا 19 متری به خوبی جوابگوست، سازندگان سوله ترجیح می‌دهند از این سیستم ارزان قیمت استفاده کنند.

حداکثر دهانه سوله که می‌توان با اسکلت تیرورقی اجرا کرد، چقدر است؟

سوله تیرورقی تا دهانه 19 متری به راحتی جوابگو می‌باشد. اگرچه می‌توان تا دهانه‌های 30 یا 40 متری نیز از این سیستم استفاده کرد، اما هزینه‌های ساخت و اجرای سوله به شدت بالا رفته و توجیه اقتصادی ندارد.

سقف سوله تیرورقی را می‌توان به صورت خرپایی یا فضاکار اجرا کرد؟

در سیستم سوله تیرورقی می‌توان سقف را از تیرورق، خرپا یا سازه فضاکار اجرا کرد و هیچ محدودیتی در این مورد وجود ندارد. استفاده از سقف خرپایی یا سازه فضاکار، وزن کلی سوله را کاهش داده و باعث کمتر شدن هزینه ساخت سوله می‌شود.

معرفی انواع سوله ها

چرا باید طراحی سوله خود را به رایمون سازه بسپارید؟

طراحی سازه بتنی

طراحی بهینه

ارائه بهینه‌ترین طراحی سوله

نقشه کامل

نقشه‌های جامع و ساده

ارائه نقشه‌ها با جزئیات کامل

طراحی سازه فولادی

مشاوره تخصصی

مشاوره انتخاب سیستم مناسب

سرعت اجرا

سرعت اجرا

طراحی سوله شما در کمترین زمان

تجربه

تجربه

تجربه ۱۴ ساله در طراحی سوله

پشتیبانی پس از طراحی

پشتیبانی پس از طراحی

پشتیبانی تا آخرین مرحله اجرا

تخصص

تخصص

بهترین افراد در زمینه طراحی سوله

نقشه اجرایی

نقشه‌های کاربردی و اجرایی

ارائه نقشه‌ها با جزئیات اجرایی

مشتریان ما

پروژه‌های انجام شده

دانلود نقشه سوله تیرورقی
دانلود نقشه های کامل سوله - دانلود نقشه سازه سوله
نقشه اجرایی سوله دو دهانه
دانلود نقشه شاپ سوله
دانلود نقشه سوله دو دهانه

ارتباط از طریق واتساپ

لطفا شماره تماس خود را وارد نمایید

ساعت تماس

با کارشناسان ما تماس بگیرید

031-35123

لطفا مشخصات خود را از طریق فرم زیر برای کارشناسان ما ارسال نمایید.

برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی یک از گزینه های زیر کلیک نمایید