سقف کامپوزیت
به طور کلی میتوان گفت سقف کامپوزیت سازهای است که از ترکیب فولاد با بتن مسلح ساخته میشود. به همین علت به سقف کامپوزیت، اصطلاحا سقف مرکب یا سقف مختلط نیز میگویند. سقفهای کامپوزیت برای اجرا در اسکلت فلزی بسیار مناسب هستند. استفاده از سقفهای کامپوزیت به دلیل سرعت اجرای بالا، وزن پایین، ایمنی مناسب و مزیتهای دیگر بسیار رواج دارد و معمولا طراحان سازه برای پروژههای خود این گزینه را مدنظر قرار میدهند.
انواع سقف کامپوزیت
سقفهای کامپوزیت با توجه به نوع مصالح مصرفی در اجرا به دو دسته تقسیم میشوند. سقف کامپوزیت ساده که شامل تیرهای فرعی، برشگیر از نوع ناودانی، شبکههای میلگرد حرارتی و دال بتنی است. سقف عرشه فولادی که شامل تیرهای فرعی، ورقهای فولادی شکل داده شده، برشگیر از نوع گلمیخ، شبکه میلگردهای حرارتی و دال بتنی است.

بر اساس روش اجرا سقف کامپوزیت به چهار دسته تقسیم میشود: سقف کامپوزیت ساده فلزی، سقف کامپوزیت کرومیت، سقف عرشه فولادی، سقف کامپوزیت روفیکس.
در این مقاله میخواهیم سقف کامپوزیت ساده را به طور تخصصی مورد بررسی قرار دهیم.
اجزای سقف کامپوزیت
به طور کلی میتوان اجزای سقف کامپوزیت ساده را شامل موارد زیر دانست.
- تیرهای فرعی: تیرهای فرعی، تیرهایی هستند که رابط بین دو ستون نبوده و اتصال آنها به صورت مفصلی است و نمیتوانند لنگر تحمل کنند.
- برشگیر: برشگیرها در این نوع سقف، ناودانیهایی هستند که در فواصل و ابعاد مشخص روی تیرهای فرعی نصب میشوند که باعث درگیری بهتر بتن با تیرها شده و سقف بتواند به صورت یکپارچه عمل نماید.
- شبکه میلگرد حرارتی: به طور کلی پس از بتنریزی تمامی سقفها برای جلوگیری از ترک خوردن بتن، از میلگردهای افت و حرارت استفاده میکنند. در واقع وظیفه اصلی این میلگردها جلوگیری از تنشهای ناشی از جمع شدگی و حرارت بتن است و از انبساط و انقباض بتن و ایجاد ترک جلوگیری کرده و در نتیجه سبب کاهش عرض ترکها میشوند.
- بتن: بتن از سه جزء اصلی آب، سنگدانه (شن و ماسه) و سیمان تشکیل شده است. این ترکیب پس از گذشت مدت زمانی تحت شرایطی که آن را عملآوری کنند، سخت شده و به صورت منسجم در میآید.