طراحی سازه صنعتی
وقتی صحبت از سازه صنعتی به میان میآید، غالبا ذهن افراد سمت کارخانجات و سولهها میرود. اما در حقیقت گستره انواع سازه صنعتی بسیار وسیعتر بوده و محدود به یکی دو سازه خاص نمیشود. برای مثال توربینهای بادی، سکوهای دریایی، مخازن نگهداری مایعات و یا گازهای خاص، پایپ رکها و دکلهای برق و … انواعی از این سازههای صنعتی میباشند.
ما در این مقاله قصد داریم دستهبندی کلی استراکچرها و سازه صنعتی را نام برده و سپس تعدادی از این سازهها را به صورت اختصاصی بررسی کنیم، پس با ما همراه باشید.
انواع استراکچر و سازه صنعتی
یک سازه طراحی شده جهت عملیات صنعتی که شرایط لازم برای کارگران و تجهیزات صنعتی در آن فراهم شده باشد را سازه صنعتی گویند. اصولاً سازه صنعتی را نمیتوان به عنوان یک نوع اسکلت مستقل در نظر گرفت؛ چرا که این سازهها از نظر نوع اسکلت معمولاً یا به صورت فلزی و یا بتنی و یا تلفیقی از سازههای فلزی و بتنی اجرا میشوند. اگرچه از سازههای فولادی در استراکچرهای صنعتی به علت شکل پذیری و متعاقبا مقاومت بیشتر در برابر زلزله به مراتب بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
سازههایی چون سوله کارخانهها، سالنهای بزرگ وسایل صنعتی، کارگاههای صنعتی، سوله دپو و غیره از جمله کاربردهای سازه صنعتی فلزی هستند. در این میان فلز مورد بحث، همان فولاد رایج مورد استفاده برای طراحی و ساخت ساختمانها است. سازه صنعتی فلزی به دو دسته اسکلتِ فلزیِ سولهها و استراکچر فلزی صنعتی تقسیم میگردند.
انواع سازه صنعتی بیشتر در صنایع شیمیایی، متالورژی و معدن به کار می رود و میزان استفاده از آنها روز به روز با بالا رفتن میزان فعالیتهای صنعتی، در حال افزایش است و در خطوط تولید کارخانهها به منظور نصب و قرارگیری دستگاهها و ماشین آلات صنعتی و تکمیل پروسه تولید استفاده میشود. این استراکچرها که پلتفرمهای صنعتی نیز گفته میشوند از دوام و استحکام بالایی نسبت به دیگر سازههای فلزی برخوردار میباشند.
انواع مختلفی از سازه صنعتی وجود دارد. از کارخانههای عظیم صنعتی گرفته تا سولههای کوچک کارگاهی؛ اما میتوان آنها را به گروههای اصلی زیر تقسیم کرد:
- سازه صنعتی انتقالی: سازههای انتقالی که میتواند شامل کانالها، خطوط لوله به منظور اجرای شبکه برق و انتقال مواد خام باشد و حتی برجهای خطوط انتقال نیرو و تیرهای خطوط ارتباطی نیز جزء سازههای انتقالی هستند. در برخی موارد برجهای نوری و دودکش نیز در دسته سازههای انتقالی قرار میگیرند.
- سازه صنعتی مخصوص صنعت نفت و گاز و سیالات: سازههای صنعتی جهت تهویه هوا، سازههایی به منظور تخلیه آب یا حتی تأمین آب و گاز مانند بونکرها، سازههای صنعتی مخازن ذخیره نفت، سازه صنعتی مانند سیلوها، مخازن فشار، حوضچههای آرامش، برجهای خنک کننده و شبکههای انتقال آب در این گروه از سازه صنعتی قرار میگیرند.
- سازه صنعتی نگهداری ماشین آلات تولیدی و فونداسیون: هدف اصلی این نوع سازه صنعتی، ساپورت از سازه اصلی است. این تجهیزات و فونداسیونها به منظور نصب دستگاههای صنعتی مهم و حیاتی اجرا میشوند.
- سازه صنعتی حمل و نقلی: روگذرها، سکوهای استقرار جرثقیل، آبگذرها و حتی سکوهای استقرار به جهت تخلیه بار از جمله سازه صنعتی حوزه حمل و نقل هستند.