پروژه به موقع و بسیار خوب طراحی شده بود.

وقتی سخن از طراحی سازه بتنی میشود، هدف تعیین ابعاد هندسی، نحوه چیدمان ستونها و اعضای سازهای، مقدار آرماتور موجود در هر عضو سازهای و به طور کلی تعیین تمام جزئیات اعضای سازه بتنی است که باید در برابر بارهای وارده از خود مقاومت نشان دهند. طراحی سازه بتنی یکی از خدمات آنلاین گروه رایمون سازه است که به دلیل تجربه و مهارت بالای طراحان سازه ما، نقشههای پروژه شما از نظر اصول طراحی سازه و مسائل اقتصادی، در بهینهترین حالت طراحی میشود.
همانطور که میدانیم سازههای بتنی یا در اصطلاح علمی سازه بتن آرمه یکی از رایجترین سازههای مورد استفاده در کشور ما هستند. علت این محبوبیت برای سازههای بتنی به دلیل در دسترس بودن مصالح و نیروی کار فراوان در اکثر نقاط کشور است. به طوری که شما برای اجرای سازه بتن آرمه خود نیازی به نیروی متخصص یا ماهر نداشته و با کارگران ساختمانی ساده نیز قادر به انجام این کار هستید. در مورد مصالح سازه بتنی نیز، در اکثر مناطق کشور مصالح اولیه بتن مانند سنگدانه، ماسه و سیمان وجود داشته و در بیشتر مناطق کارخانههای بتن آماده نیز وجود دارند که کار اجرای سازه بتن آرمه را سادهتر میکنند.
اما طراحی سازه بتنی بایستی بر طبق اصول و ضوابط موجود و همچنین با رعایت اصول اجرایی انجام شود. اگر مهندس طراح به اصول طراحی سازه بتنی مسلط نبوده و همین طور نکات اجرایی را نیز در نظر نگیرد، ممکن است سازه شما بسیار سنگین و غیراقتصادی طراحی شود و هزینههای زیادی به شما تحمیل شود. در حالی که با انتخاب مهندس سازه با تجربه، از ضررهای مالی خود میتوانید جلوگیری کنید.
امروزه سازههای بتنی به دلیل مزایای ویژهای که دارند مورد توجه بسیاری از کارفرمایان هستند. برای ساخت این سازهها از شن، ماسه و سیمان به اضافهی میلگرد ساده و آجدار استفاده میشود. در چند دهه گذشته، آییننامههای طراحی سازههای بتنی، مانند مبحث نهم مقررات ملی ساختمان ایران و آییننامه بتن کشور آمریکا (ACI)، تغییرات زیادی داشتهاند. تمامی این تغییرات برای بهبود رفتار و عملکرد سازهها حین ارتعاشات زلزله است. از بتن آرمه میتوان برای سقف، پله، تیر، ستون، فونداسیون، دیوار برشی، تیرچههای آماده استفاده کرد.
همانطور که گفته شد، بتن یکی از مصالح ساخت اسکلت سازه است که از شن، ماسه، سیمان، آب و در بعضی از موارد مواد افزودنی تشکیل شده است. مهمترین خاصیت و مشخصهی بتن مقاومت بتن است. منظور از مقاومت یک ماده، توانایی مقابله با تنشها است بدون اینکه شکسته شود. شکست معمولا با بروز ترکها اتفاق میافتد ولی بتن بر خلاف بسیاری از مصالح ساختمانی دیگر، حتی پیش از قرارگیری تحت بارهای خارجی، ریز ترکهای دارد. بنابراین در روند طراحی سازه بتنی، مقاومت به تنش مورد نیاز برای شکست آن گفته میشود.
مقاومت بتن در تنشهای فشاری حدود 8 برابر بیشتر از مقاومت کششی آن است. در واقع بتن تحت کشش ضعیف عمل میکند و نمیتواند پایداری خود را تحت نیروهای کششی حفظ کند. به همین علت برای افزایش مقاومت کششی بتن آن را به وسیلهی فولاد (میلگردهای آجدار و ساده) مسلح میکنند که اصطلاحا به آن بتن آرمه یا بتن مسلح میگویند. به هیچ عنوان در ساختمان از بتن تنها استفاده نمیشود و همیشه بتن همراه با آرماتور به کار میرود. پس اگر در این مقاله حرف از سازهی بتنی و بتن زده میشود، منظور همان سازهی بتن آرمه و بتن مسلح شده میباشد.
در آیین نامه بتن ایران روش طراحی، روش حالت حدی است که در آن برای طراحی سازه بتنی دو حالت پیشنهاد شده است. این دو روش عبارتند از:
یکی از مهمترین اصولی که باید توسط مهندس سازه در روند طراحی سازه بتنی مورد توجه قرار گیرد، رعایت نکات و مسائل اجرایی سازه است. اصولا اکثر سازههای بتنی مراحل ساخت مشابه یکدیگر دارند که شامل:
سؤالات و ابهامات خود در زمینه طراحی سازه بتنی را از کارشناسان ما بپرسید
اجزای مختلف سازه بتنی وظیفه دارند بارهای وارده را از یک مسیر مشخص به بستر خاکی یا سنگی زیر سازه منتقل کنند. در طراحی سازه بتنی به این مسیر مشخص، مسیر انتقال بار گفته میشود. این مسیر از سقف شروع شده به تیرها وارد میشود، سپس به ستونها و فونداسیون و سپس به بستر زیر سازه ختم می شود.
فونداسیون بخشی از سازه است که وظیفهی انتقال نیروهای وارده از سازه به خاک یا بستر سنگی زیرین خود بر عهده دارد. محل قرارگیری پی کمی پایینتر از سطح زمین میباشد. فونداسیونها انواع مختلفی دارند که شامل: 1. پی منفرد 2. پی نواری 3. پی گسترده، میباشد.
به طور کلی میتوان گفت که ستونها، نیروهای محوری و تا حدودی نیروهای جانبی را تحمل کرده و این نیروها را به فونداسیون منتقل میکنند. ستونها مقاطع متفاوتی مثل مربع، مستطیل، چند ضلعی منظم، دایره و … میتوانند داشته باشند.
تیرها عضوهای افقی سازه هستند که ستونهای سازه را به صورت افقی در سقفها به هم وصل میکنند. تیرها بارهای وارده را به ستونها منتقل میکنند. تیرها بارهای وارده را به ستونها منتقل میکنند و تکیهگاه مناسبی برا تیرچههای سقف تیرچه بلوک هستند. در آیین نامه توصیه شده است که در سازهها، تیرها، ضعیفتر از ستونها طراحی و اجرا شوند که اصطلاحا به آن تیر ضعیف-ستون قوی میگویند.
به صفحههای مستطیلی افقی که تکیهگاههای آنها تیرهای سازه است، سقف گفته میشود. در واقع سقفِ طبقهی پایین کفِ طبقهی بالا محسوب میشود. به طور کلی سقفها باید در برابر بارهای محاسباتی مثل بار وزن خود و بارهای دیگر مثل بارهای زنده و بار برف و …مقاومت و پایداری داشته باشد. سقفها انواع مختلفی دارند که مهندس سازه با توجه به طول دهانهها، بودجهی پروژه، میزان بار و … نوع آن را مشخص میکند.
دیوارهای سازهای به کار رفته در ساختمان بتنی شامل دو نوع زیر میباشد:
سقفهایی که در طراحی سازه بتنی استفاده میشود شامل: تیرچه بلوک، دال، وافل، کوبیاکس، یوبوت، اینتل دک و بابل دک میباشد که سقفهای تیرچه بلوک، دال و وافل پرکاربردترین آنها هستند.
اجزای تشکیل دهندهی این سقفها شامل: تیرچه، بلوک، میلگرد و بتن است و ضخامت سقف معمولا 35 سانتیمتر میباشد. مصالح ساخت سقفهای تیرچه بلوک در دسترس همگان بوده و به همین علت پر کاربردترین سقف در سازههای بتنی است.
سقفهای دال از لحاظ عملکردی شامل دو نوع دال یک طرفه و دو طرفه میباشند.
سقف وافل یک طرفه عملکردی مشابه سقف تیرچه بلوک دارد و توصیه میشود حداکثر دهانهی سقف وافل 8 و یا نهایتا 9 متر باشد. ولی سقف وافل دو طرفه مقاومت بالاتری داشته و میتوان تا دهانهی 12 متری و در شرایط خاص با نظر مهندس ناظر و طراح تا 15 و یا نهایتا 16 متر استفاده نمود.
این سقفها جز سقفهای جدید محسوب میشوند و هنوز استفاده از آنها خیلی رایج نیست ولی وزن کم و عملکرد خوبی در مقابل زلزله دارند و در دهانههای بلند قابل اجرا هستند.
در ساختمانهای کمتر از سه طبقه نیروهای جانبی همچون نیروی باد و زلزله توسط قاب خمشی (تیر+ستون) کنترل میشود و این المانها میتوانند نیروی زلزله را مهار کنند. ولی وقتی تعداد طبقات ساختمان از سه طبقه بیشتر میشود، استفاده از سیستم سازهای قاب خمشی برای نیروهای جانبی جوابگو نیست. به همین علت در روند طراحی سازه بتنی از دیوار برشی استفاده میکنند که میزان آرماتورهای تیرها و ستونها کاهش مییابد و اکثر نیروهای جانبی توسط دیوارها مهار شده و به فونداسیون و سپس به خاک زیر آن منتقل میشود.
طراحی سازه بتنی سبک
به طور کلی دو راه برای سبک سازی ساختمان وجود دارد:
راه اول استفاده از نقشههای ساختمانی است که در آنها از کمترین تعداد ستون و در نهایت مصالح استفاده میشود. برای این کار باید از سقفهای جدید که میتوانند در دهانههای بلند اجرا شوند، استفاده کرد. یا مهندس سازه باید دقت کند که با کنترل نامنظمی پلان و تغییر مقاطع از میزان میلگرد مصرفی بکاهد و تیر و ستون را با ابعاد کمتری طراحی کند.
راه دوم که راه متداولتری است استفاده از مصالح سبک و مدرن میباشد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی مصالح ساختمانی سبکتر از نمونههای قبلی وارد بازار شده که کیفیت عملکرد مطلوبی دارند.
در این قسمت به یکسری مزایا و معایب این سازه اشاره شده است که به مهندسین برای طراحی سازه بتنی میتواند کمک کند.
همواره مسئله هزینه در تمامی صنایع از اهمیت زیادی برخوردار بوده و صنعت ساخت و ساز نیز در این زمینه استثنا نبوده است. برآورد قابل اعتماد از هزینههای ساخت ساختمان قبل از شروع عملیات ساخت بسیار حائز اهمیت میباشد. برآورد این هزینهها و زمان مورد نیاز جهت تکمیل عملیات باید توسط شرکتهای ساختمانی و افراد کارشناس در این زمینه صورت پذیرد. نحوه انجام طراحی سازه بتنی بسیار بر مقدار مصالح و هزینه کلی پروژه تاثیرگذار است، ولی از آنجا که پروژهها متفاوت هستند نمیتوان یک عدد ثابت به عنوان هزینهی ساخت اسکلت بتنی مشخص کرد. به همین علت باید کارشناسان، هر پروژه را به صورت تخصصی بررسی کرده و هزینهی پروژهی شما را برآورد کنند. یک مهندس طراح سازه با تجربه، به راحتی میتواند هزینه کلی اجرای پروژه شما را تا حد زیادی کاهش دهد. حتی اگر هزینه طراحی سازه بتنی شما اندکی بالاتر از مقدار عرف بازار باشد، مهندس سازه به راحتی میتواند چند برابر این هزینه اضافی را در پروژه شما صرفهجویی کند.
برای مقایسه این دو سازه مطالب بسیاری در سایت ما منتشر شده اما به طور کلی اجرای سازه بتنی سادهتر و کم هزینهتر است. از طرف دیگر مقاومت و سرعت اجرای سازه فولادی نسبت به سازه بتنی بالاتر است.
مسلما خیر … دیوار برشی به منظور عملکرد بهتر و مقاومت بیشتر سازه بتنی در برابر بارهای جانبی به سازهها اضافه میشود. اما بسیاری از سازههای یک تا سه طبقه به طور معمول نیازی به دیوار برشی ندارند.
اکثر کارفرماها هنگام عقد قرارداد این سوال رو از کارشناسان ما میپرسند که هر مترمربع سازه بتنی چه مقدار میلگرد نیاز دارد؟ مسلما هر پروژهای نیاز به تحلیل و بررسی دقیق دارد تا میزان آزماتور مصرفی برآورد شود اما برطبق تجربه 14 ساله گروه ما در طراحی سازههای بتنی، معمولا بین 35 تا 45 کیلوگرم میلگرد در هر مترمربع سازه بتنی، برآورد میشود.
ارائه بهینهترین طراحی سازه بتنی
ارائه نقشهها با جزئیات کامل
مشاوره در مورد انتخاب مصالح
طراحی سازه در کمترین زمان
تجربه 14 ساله در طراحی سازه
پشتیبانی تا آخرین مرحله اجرا
بهترین افراد در زمینه طراحی سازه
ارائه نقشهها با جزئیات اجرایی
برای ساختمان خود به دنبال بهترین گزینهها هستید؟
پروژه به موقع و بسیار خوب طراحی شده بود.
سرعت و کیفیت انجام کار توسط گروه رایمون سازه بسیار عالی بود و پروژه من بسیار بهینه و سبک طراحی شده بود.