سقف اینتل دک یکی از جدیدترین سیستمهای مورد استفاده در طراحی سازه ساختمانهای کشور ماست. یکی از رایجترین انواع سقف که در کشور ما اجرا میشود، سقف تیرچه بلوک است. ولی در این سقف با محدودیت دهانه مواجه هستیم. این سقفها نمیتوانند دهانههای بیش از 8 متر را پشتیبانی کنند و با توجه به محدودیتهای معماری که در نقشهها وجود دارد، به طور مثال برای پارکینگها و … ما احتیاج داریم که گاهی اوقات طول دهانه را بلندتر در نظر بگیریم.
از اینرو برای دهانههای بلند از سقفهای دال استفاده میشود. در گذشته برای این کار از سقفهای وافل و یا مشبک استفاده میشده که به دلیل مشکلات زیاد این سقفها از جمله نصب دشوار آنها سقف اینتل دک ابداع شد تا این مشکل را حل کند. این سقف اجرای خیلی سادهای داشته و با یک تیم کارگر معمولی هم به راحتی قابل اجراست.
معرفی سقف اینتل دک
سقف اینتل دک یکی از انواع دال دوطرفه است که از تیرچههای متعامد درجا به صورت مقطع I شکل تشکیل شده است. این سیستم برای اولین بار توسط متخصصین ایرانی ارائه شده و سقفی کاملا بومی است. در ادامه به جزئیات سقف اینتل دک میپردازیم.
اجزای تشکیل دهنده سقف
- قالب بندی
- بلوکهای تحتانی
- اسپیسر
- آرماتورهای تحتانی
- بلوکهای فوقانی
- کاورهای پلیاتیلن
- آرماتورهای فوقانی
- بتنریزی
- بلوکهای تحتانی
بلوکهای تحتانی سقف اینتل دک عموما از جنس بتن سبک الیافی هستند و به علت وزن سبکی که دارند، باعث کاهش وزن ساختمان میشوند.
این بلوکها همچنین عایق صوت (هم شامل صداهایی که بین فضاهای مختلف منتقل میشود _صدای هوابُرد_ و هم شامل صداهای ناشی از ضربات ناگهانی _صدای کوبهای) و حرارت هستند و طبق مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان در محدودهی مجاز قرار گرفته و ویژگیهای زیر را دارند:
- باعث حذف سقف کاذب میشوند.
- بلوکها را میتوان متناسب با پلان معماری برش زد.
- در حین اجرا مثل یک شابلون عمل میکند که خطاهای اجرایی را کم میکند و سرعت اجرا بالا میرود.
- بین بتن اطراف محصور میشوند و در نتیجه خیز و ارتعاش کاهش مییابد.
اسپیسر
اسپیسرها نحوهی اجرای سادهای دارند و به نیروی متخصص نیازی نیست. همانطور که از اسم آن پیداست، باعث میشود که فاصلهی بلوکها در دو طرف متعامد رعایت شود و همچنین پاشنهی 25 سانتیمتری برای عرض تیرچهها تولید میکنند که خطاهای اجرایی را به طور قابل توجه کاهش میدهند.
همینطور با شکل هندسی (جای اختصاصی برای میلگردها وجود دارد) که دارند به تأمین کاور میلگردها در فواصل یکسان، طبق آئین نامه، کمک میکند و به راحتی میتوان 6 میلگرد سراسری را با فاصلهی مناسب جایگذاری کرد.سؤالات و ابهامات خود در زمینه سقف اینتل دک را از کارشناسان ما بپرسید
بلوکهای فوقانی
جنس بلوکهای فوقانی سقف اینتل دک با توجه به منطقه و شرایط پروژه متغیر است و ممکن است از جنس لیکا، یونولیت، پلیاستایرن و … باشد.
این بلوکها را میتوان به راحتی برش زد و شکل و ابعاد آن را با توجه به نوع پروژه تغییر داد. به علت اینکه بلوک توپُری هستند هنگام بتن ریزی، بتن اضافی به داخل آنها وارد نشده و بین بتن و بلوک تحتانی حبس شده و حرکت نمیکنند و ویژگی های زیر را دارند:
- باعث دسترسی آسان به مقطع I شکل با هر بعدی میشوند.
- حرکت افقی بتن را محدود میکنند.
- به دلیل وزن کم حمل و نقل آسانی دارند.
- نشیمن مناسبی برای میلگردها هستند.
معرفی انواع سقف های جدید در سال 1402
نحوهی اجرای سقف اینتل دک
بعد از توضیح اجزای سقف اینتل دک بهتر است خلاصهای از اجرای آن را توضیح دهیم. اجرای سقف اینتل دک اینگونه است که همانند اجرای همه سقفها ابتدا با جکها و قالبهای فلزی زیر سقف را قالب بندی میکنیم که در این مرحله خیز منفی را باید در مرکز دال لحاظ کنیم. پس از قالب بندی، آرماتوربندی تیرها اجرا شده و سپس بلوکهای تحتانی را طبق نقشه جایگذاری کرده و توسط اسپیسرها فیکس میکنیم.
بعد از آن میلگردهای سراسری و تقویتی را در دو جهت، روی اسپیسرها قرار میدهیم. سپس بلوکهای فوقانی را روی اسپیسرها گذاشت میلگرد خرک و کاورهای پلیاتیلن را روی آنها میگذاریم. فاصلهی بین بلوکها که تیرچههای ما را تشکیل میدهند نباید از 10 سانتیمتر کمتر باشد.
در مرحلهی بعد میلگردهای فوقانی را روی میلگردها گذاشته و فیکس میکنیم و در فاصلههای مشخص آرماتورهای تحتانی و فوقانی را با یک سنجاقی بههم وصل میکنیم تا سقف یکپارچهای داشته باشیم. در مرحلهی آخر، قالبهای اطراف سقف را اجرا کرده و بتنریزی را انجام میدهیم.
به نکات زیر در اجرای سقف توجه شود:
- حین اجرای کار اگر هر کدام از بلوکهای اینتل دک آسیب دید، قبل از بتنریزی حتما باید تعویض شوند.
- برای عملکرد بهتر سازه موقع زلزله سقف را در محل اتصال به اعضای لبه و اعضای جمعکننده، توپُر اجرا میکنیم. (یعنی اطراف ستونها را بلوک نمیگذاریم که فقط با بتن پر شود.)
- بلوکهای فوقانی به علت سبکی میتوانند موقع بتنریزی حرکت کنند یا بالا بیایند، به همین دلیل شبکههای تحتانی را در فواصل مشخص، با سیم آرماتوربندی به پروفیلهای زیر قالب فیکس میکنیم.
مزایای سقف اینتل دک
- همانطور که اشاره شد در این سقف از مقطع I شکل استفاده میشود که باعث بهبود خواص مکانیکی و کاهش خیز بلند مدت و همچنین صرفهجویی در میلگردها خواهد شد.
- با توجه به شکل سازه و بهترین حالت المانهای باربر، ظرفیت خمشی افزایش یافته و در نتیجه خیز و ارتعاش کاهش مییابد.
- در سقف اینتل دک بتن حرکت افقی ندارد و استفاده از بتن با اسلامپ متعارف جواب میدهد.
- این نوع سقف را در دهانهها و کنسولهای بلند، بدون آویز تیرها میتوان اجرا کرد. از نظر آئیننامه محدودیتی برای دهانه وجود ندارد. فقط ممکن است مسائل اقتصادی و معماری تعیین کنندهی طول دهانه باشند. (بیشترین طول دهانهی اجرا شده 18 متر بوده و طول دهانهی 25 متر هم در حال طراحی است.)
- این سقف یک سیستم با اصول طراحی ساده است که میتواند مثل سایر دالها در برنامهی safe به راحتی طراحی گردد.
- در مقایسه با سایر سقفها میزان بتن مصرفی حدود 40% کاهش مییابد. (400 کیلوگرم در هر مترمربع سقف با ضخامت 30 سانتی متر.)
- در این سقف به علت اینکه میزان سیمان و بتن و همچنین آرماتور مصرفی کاهش یافته، وزن کلی سازه به طور کلی کاهش مییابد.
- نیاز به سقفهای کاذب حذف شده و همچنین برای نازککاری چسبندگی مناسبی دارد.
- بلوک مصرفی در این سقف از نوع کندسوز هستند و در برابر آتشسوزی مقاومت بالایی دارند.
- با توجه به اینکه میتوان در دهانههای بزرگ سقف اینتل دک را اجرا کرد، محدودیتهای معماری حذف شده و فضای مناسب پارکینگ را تامین میکند.
- هزینهها نسبت به سایر سقفها در همان میزان طول دهانه، مقرون به صرفه و معقول است و در عین حال سازهی مدرن و با کیفیتی داریم.
- سقف به سادگی قابل اجرا است، به نحوی که با داشتن نیروی نیمه ماهر کار پیش میرود.
معایب سقف اینتل دک
در کنار تمامی مزایا و قابلیتهایی که این سقف دارد، معایبی نیز دارد که به آنها اشاره خواهیم کرد:
- میزان شکسته شدن بلوکهای تحتانی زیاد است.
- بلوکهای فوقانی ممکن است تحت بتنریزی و فشار زیاد پمپ شکسته و خرد شوند.
- اسپیسرهای تحتانی بی کیفیت هستند و ممکن است با خمیدگی، کاور لازم برای آرماتورهای پاشنهی تیرچه ایجاد نشود و این امر باعث خوردگی آرماتور و در نتیجه کم شدن عمر سازه میشود. همچنین در اثر خم شدن اسپیسرها، بلوکهای فوقانی و تحتانی به هم نزدیک یا دور شده که عملکرد محاسباتی تیرچه بههم خورده به اصطلاح تیرچه ماری شکل میشود.
- به خاطر ایجاد مقطع I شکل نیاز به ویبرهی بتن بیشتری دارند.
- برای اجرای سقف بر اساس اندازهی آن باید قالب (منظور بلوکهای فوقانی است) اینتل دک تهیه شود، که هزینهی کار را بالا میبرد. (چون قالبها در سقف ماندگار هستند ولی در سقف وافل این بلوکها بعد از اجرا برداشته میشوند.)
- تعداد دفعات حمل بلوکهای فوقانی به علت حجم زیادی که دارد و فضای زیادی را اشغال میکند زیاد است.
- چگالی پایین بلوکهای فوقانی باعث میشود که تحت هر ضربه و فشاری عملکرد خوبی نداشته باشد. ضمنا با جایگذاری این بلوکها بر روی زائدهی عمودی اسپیسر، فومها تحت فشار وارد شده از سمت اسپیسر شکسته میشوند. همچنین این فومها هرچقدر هم مقاوم باشند، تحمل وزن آرماتورهای فوقانی را ندارند.
- برای فیکس کردن آرماتورها نیاز به عبور و مرور کارگرها هست که این امر باعث فرو رفتن میلگردها در فومها شده و به جای درگیری با بتن در بلوکها دفن میشوند.
نتیجهگیری
در سالهای اخیر صنعت ساخت و ساز پیشرفت زیادی داشته و امروزه انواع سقفهای تجاری، مسکونی، اداری و صنعتی استفاده میشوند که هرکدام معایب و مزایای خاص خودشان را دارند. سقف اینتل دک روشی مدرن و کارآمد برای اجرای سقفهای دال دوطرفه است که به عنوان یکی از ابداعات متخصصان ایرانی، مزایای زیادی در مقایسه با سایر سقفها دارد و هم برای ساختمان بتنی و هم سازه فولادی قابل استفاده است.