انواع سقفهای جدید، عنوان مقالهای است که قصد داریم راجع به آن صحبت کنیم. سقف وافل، سقف یوبوت، سقف اینتل دک، سقف ساختمان بتنی و سقف ساختمان نامهای انواع سقفهای جدید است که در ادامهی مقاله در خصوص هر یک از آنها مطالب لازم را بیان میکنیم.
چرا باید از سقفهای جدید استفاده کنیم؟
مهندسین سازه موقع شروع یک پروژه به مسائلی همچون: پایداری و دوام سازه، وزن سازه، هزینهی پروژه، راحتی اجرا، در دسترس بودن مصالح و نیروی کار متخصص و … دقت میکنند و با توجه به ویژگیهای گفته شده بهترین نوع اسکلت و همچنین سقف سازه را انتخاب میکنند.
سقفهای سنتی مثل تیرچه بلوک وزن بالایی دارند و در طراحی باعث سنگین شدن سازهی ما شده و عملکرد ساختمان را در برابر زلزله ضعیف میکنند و همچنین در این سقفها محدودیت دهانه داریم. ایدهی اصلی سقفهای جدید این است که فضای خالی در سقف ایجاد کرده تا وزن سقف پایین بیاید و سازه در مقابل زلزله رفتار بهتری داشته باشد.
در سقفهای یوبوت، کوبیاکس، بابل دک و اینتل دک، قالبهای توخالی داخل سقف مدفون میشوند و برای پروژههای بعد نیاز است که مجددا قالب تهیه شود. ولی در سقف وافل میتوانیم قالبها را بعد از اجرا باز کنیم و برای پروژههای بعدی استفاده کنیم.
از مزایای این سقفهای جدید علاوه بر وزن پایینی که دارند میتوان به عایق بودن در برابر گرما و همچنین اجرا در دهانههای بیشتر از 8 متر اشاره کرد و در نتیجه هم فضای مناسبی برای پارکینگ و فضای داخلی ساختمان فراهم میشود و هم در مصرف انرژی ساختمان که موضوعی بسیار مهم در کشور است نیز صرفهجویی میشود.
شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که برای همه ساختمانها میتوانیم از سقفهای جدید استفاده کنیم؟
در پاسخ باید بگوییم که بله؛ ولی همانطور که گفته شد برای انتخاب نوع سقف فاکتورهای زیادی بررسی میشود و در نهایت با توجه به اولویت کارفرما و مهندس پروژه بهترین نوع سقف انتخاب میشود. سقفهای جدید در کنار مزایایی که دارند ولی ممکن است در بعضی پروژهها هزینهی زیادی داشته باشند و برای هر پروژهای مناسب نباشند. پس بهتر است قبل از هر نوع اقدامی برای ساخت سازهی خود از مهندسین متخصص ما در این زمینه مشاوره بگیرید.
سقف وافل چیست؟
سقف وافل یکی از انواع سقفهای جدید مسلح بتنی است که در آن برشهای مربع مانند در سطح بتنی قرار دارند و دو سمت آن به وسیلهی بامبوهای بتنی پوشش داده شدهاند. به دلیل وزن کمتر و قابلیت پوشش دادن به سیستمهای گوناگون مانند لولههای برق، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی و… سقف وافل در ساختمانهای بلند مرتبه استفاده میشود.
این گونه از انواع سقفهای جدید استقامت زیادی در مقابل بارهای مختلف دارد و به همین علت میتوان از آن برای پوشش هر محیطی استفاده کرد. همینطور، با استفاده از سازه سقف وافل امکان خلق طرحهای زیبا و چشمنواز وجود دارد و میتواند به عنوان یک عنصر یا بخش دکوراتیو در داخل ساختمانها به کار رود.
به طور کلی، سقف وافل به علت مزیتهایی که دارد یک گزینه مناسب در صنعت ساخت و ساز به شمار میآید. و برای پروژههای گوناگونی همچون ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی قابل استفاده است.
6 مزیت استفاده از سقف وافل
از جمله مزیتهای سقف وافل میتوان به این موارد اشاره کرد:
- وزن کم: وزن کم سقف وافل در مقایسه با دیگر شیوههای ساخت سقف که موجب پایین آمدن مقدار وزن و فشار بر سازه میشود.
- طراحی ساده و اجرای آسان: به دلیل طراحی ساده و اجرای سریع و آسان سقف وافل ، زمان اجرای طرح و مخارج ساخت پایین میآید.
- قابلیت پوششدهی: قابلیت پوششدهی به سیستمهای متعدد مانند لولههای برق، آسانسور و… موجب پایین آمدن مخارج نصب و نگهداری میشود.
- میزان مقاومت: موجب افزایش میزان استقامت در مقابل بارهای زنده و مرده که موجب بالا رفتن سطح ایمنی ساختمان و زیاد شدن عمر مفید آن میشود.
- استفاده از سقف وافل موجب خلق فضاهای بزرگ و بدون دیوار در طبقهها میشود که همین موضوع باعث زیاد شدن فضای باز در ساختمانها میشود.
- به کارگیری سقف وافل موجب پایین آمدن مصرف مصالح ساختمانی در مقایسه با دیگر شیوههای ساخت سقف میشود که همین امر باعث کم شدن مخارج ساخت و ساز و کم شدن آلودگی محیطی میشود.
سقف یوبوت چیست؟
سقف یوبوت ((Ubott ceiling یک گونه از انواع سقفهای جدید مسلح بتنی است که در آن از یوبوتهای بتنی به عنوان اجزاء سازنده استفاده میشود. سازه سقف یوبوت نیز مانند سقف وافل به علت برخورداری از وزن پایین در قیاس با دیگر سازههای سقفی، برای ساختمانهای بلند مرتبه کاربرد بسیاری دارد.
همچنین، سازه این نوع از انواع سقفهای جدید نیز از دوام زیادی در مقابل بارهای مختلف برخوردار است و میتواند به راحتی با تجهیزات فضای داخلی ساختمانها هماهنگ شود. بنابراین، استفاده از سقف یوبوت یک انتخاب کاربردی و مناسب در صنعت ساخت و ساز محسوب میشود و برای طرحهای گوناگون از قبیل ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی قابلیت استفاده دارد.
به علاوه، سقف یوبوت از استقامت زیادی در مقابل بارهای مختلف برخوردار است و در مقایسه با دیگر سقفها نیاز کمتری به تعداد پایه و ستون دارد. این ویژگی موجب طراحی و ایجاد فضای بیشتری در داخل ساختمانها میشود. همچنین، سازه این نوع از انواع سقفهای جدید به علت دارا بودن برشهایی عمودی در یوبوتها، موجب خلق الگوهای چشمنواز در سطح سقف میشود.
بهتر است به این نکته توجه نمود که این سقف در مقایسه با بعضی سقفهای دیگر از استقامت کمتری در مقابل بارهای زنده و مرده برخوردار است و ممکن است نیاز به تعویض یا تعمیر آن در طی عمر ساختمان وجود داشته باشد. به همین خاطر، انتخاب نوع سقف مناسب، باید با در نظر گرفتن نیازهای ویژهی هر طرح و پروژه و شرایط محیطی و اقلیمی منطقهی مورد نظر انجام شود.
سقف یوبوت چه کاربردی دارد؟
یکی از کاربردهای اصلی سقف یوبوت، در ساختمانهای صنعتی همچون کارخانهها و سولهها است. همچنین، در کاربردهای تجاری و مسکونی، سقف یوبوت برای ایجاد سقفهای بلند و باز، سقفهای دکوراتیو و … استفاده میشود.
برخورداری از وزن سبک، استقامت بالا در مقابل زلزله، قابلیت اندازهگیری دقیق، نصب راحت و سریع، تعمیر آسان و… ازجمله ویژگیهایی است که موجب کاربرد زیاد این گونه از انواع سقفهای جدید شده است.
سقف اینتل دک چیست؟
سقف اینتل دک Intel deck ceiling) ) یک نوع سقف مسلح بتنی است که در آن از مواد اولیهی گوناگونی مثل بتن، فولاد و… استفاده میشود. این قسم از انواع سقفهای جدید با استفاده از پنلهای سبک و بامبوهای فولادی ساخته میشوند. بامبوهای فولادی با طول مشخص برش داده میشوند و سپس با به کارگیری سیمهای فولادی به پنلهای سقف وصل میشوند. در این روند، بامبوهای فولادی به شکل افقی و عمودی در قالب یک شبکه قرار داده میشوند که این کار نقش مهمی در دوام و استقامت سقف دارد.
سقف اینتل دک به دلیل وزن سبک آن و استفاده از مواد اولیهی گران قیمت مثل فولاد و بتن موجب صرفهجویی در مخارج ساخت و ساز و بالا رفتن سرعت انجام کار میگردد. سقف اینتل دک استقامت بسیار خوبی در مقابل عوامل محیطی مانند زلزله و بادهای شدید دارد.
سقف اینتل دک نیز مانند دو نوع سقف مطرح شده در بخش فوق، به دلیل داشتن وزن کم در قیاس با دیگر سازههای سقفی، برای به کارگیری در ساختمانهای بلند بسیار کاربردی است. برخورداری از مقاومت بالا در مقابل بار مرده، قابلیت ایجاد الگوهای زیبا به عنوان اجزاء دکوراتیو و قابلیت استفاده در انواع ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری و… از ویژگیهای این نوع سقف است.
با این حال، باید توجه داشت که ساختار سقف اینتل دک به دلیل استفاده از متریالهای مختلف، ممکن است در مقابل وضعیتهای آب و هوایی و تشعشع نور آفتاب ضعیفتر از بعضی سقفهای دیگر باشد و در طول عمر ساختمان، احتیاج به تعمیر و نگهداری از آن وجود داشته باشد.
سقف ساختمان بتنی چیست؟
سقف ساختمان بتنی (Concrete building roof) یک نوع سقف مسلح بتنی است که در آن از بتن به عنوان مواد اولیهی اصلی و بنیادی استفاده میشود. در ساخت این قسم از انواع سقفهای جدید، ابتدا قالبهایی به شکل شبکه بتنی با حفره یا سوراخهای کوچک در طول و عرض آن ایجاد میکنند. سپس، بتن را به درون حفرههای قالب میریزند و بعد از خشک شدن، قالبها از روی سقف برمیدارند.
سقف ساختمان بتنی به علت دوام و استقامت بالا در مقابل بارهای گوناگون، مثل بارهای زنده (افراد) و بارهای مرده (بار سقف و دیگر بارهای سازهای) پرکاربرد است. همچنین، این سقف بتنی به علت احتیاج نداشتن به تعویض و تعمیر در طول عمر ساختمان، بسیار استوار و از لحاظ اقتصادی به صرفه است. با این وجود، باید این نکته را در نظر گرفت که بافت سقف ساختمان بتنی به علت وزن زیادی که دارد، احتیاج به تعداد زیادتری پایه و ستون نسبت به بعضی دیگر از سقفها دارد.
سقف ساختمان فلزی
سقف ساختمان فلزی (Metal building roof) یک نوع سقف است که در آن از مواد اولیهی فلزی برای ساخت استفاده میشود. این سقف میتواند از جنس فولاد، آلومینیوم و دیگر فلزها باشد. در ساخت سقف ساختمان فلزی، اول قطعههای فلزی به شکل پانلها، تایلها و… تولید و ساخته میشوند. سپس این قطعهها با هم، به حالت پیچ و مهره، روکش یا… متصل میشوند تا یک سقف صاف را ایجاد کنند.
استفاده از سقف فلزی، به علت وزن کم آن، قابلیت شکلپذیری بالا، نصب راحت و سریع، استقامت در مقابل حرارت، رطوبت و… یک انتخاب بسیار مناسب در صنعت ساخت و ساز و برای استفاده در ساختمانهای صنعتی، تجاری و مسکونی است.
انواع سقف در سازه های فلزی و بتنی
سقفهای پیش ساخته بتنی: سقفهای پیش ساخته بتنی، سقفهایی هستند که از قبل در کارخانه تولید و ساخته میشوند. این نوع سقف ساختمان بتنی و فلزی به علت برخورداری از مزیتهایی همچون سرعت در اجرا، کاهش مخارج ساخت، نیاز به تعداد نیروی انسانی و مصالح مصرفی کم و… به عنوان یکی از روشهای پوشش دهی سقف در ساختمانهای مختلف کاربرد دارد.
در تولید سقفهای پیش ساخته بتنی، از متریال با کیفیت استفاده میشود و به علت اینکه این نوع سقف در کارخانه تولید میشود از نظر کیفیت ساخت تحت کنترل قرار دارند و در زمان کوتاهتری نیز ساخته میشوند. به علاوه، این سقفها را میتوان با توجه به نیاز کاربر به شکل سفارشی تولید کرد.
سقفهای عرشه فولادی: این گونه از انواع سقفهای جدید، سقفهایی هستند که از قطعههای فولادی به وجود آمدهاند و در انواع ساختمانها به عنوان شیوهای در جهت پوششدهی فضای داخلی کاربرد دارد. همینطور، این گونه از سقفها به علت برخورداری از ویژگیهای مثبتی مثل قابلیت اجرا در کمترین زمان، برخورداری از وزن کم، استحکام بالا، داشتن عمر زیاد، تنوع در طراحی و زیبا بودن و… به عنوان بهترین گزینه در ساختمانهای تجاری، اداری و مسکونی استفاده میشود.
بافت سقفهای عرشه فولادی دربردارنده قطعهها یا اجزای فولادی وصل شده به هم هستند که بر روی دیوارها و ستونها نصب و اجرا میشوند.
معمولا، این قسم از انواع سقفهای جدید در محیطهایی بزرگ و باز همچون سالنهای ورزشی، نمایشگاهها، ساختمانهای اداری و دیگر مکانها استفاده میشوند. یکی از ویژگیهای منحصر به فرد سقفهای عرشه فولادی، وزن سبکاش است. به علت همین وزن سبک، احتیاجی به ستون و پایههای زیاد برای نگه داشتن آنها بر روی زمین نیست.
انواع دیگر سقف در سازه های فلزی و بتنی
یکی دیگر از ویژگیهای سقفهای عرشه فولادی نصب آسان و راحت آن در محل مورد نظر است. همچنین سقف عرشه فولادی از استقامت مناسبی در برابر انواع شرایط آب و هوایی و دمایی برخوردار است.
سقفهای پیش ساخته دال ورقی: این نوع سقف از دولایه یا قشر ورق فولادی ساخته شده که توسط بتن به هم وصل شدهاند. لایه خارجی ورقها، برای مقاومت در مقابل بارهای بیرونی مثل باد و برف طراحی و ساخته شدهاند و لایه داخلی ورقها برای طاقت آوردن در مقابل بارهای خمشی و داخلی سازه استفاده میشوند.
این گونه از انواع سقفهای جدید در قیاس با شیوههای سنتی ساخت سقف، دارای مزیتهایی مانند ساختار سبک و کم وزن، اقتصادی بودن، زمان کوتاه ساخت و نصب، پایداری مناسب و… است.
سقفهای دال بتنی: در این سقف دالهای سقف از بتن مسلح ساخته شدهاند. این دالها به شکل افقی بر روی دیوار ساختمان قرار داده میشوند و به عنوان محافظ برای سقف انواع ساختمان عمل میکنند. این دالها به صورت قالبهای بتنی ساخته میشوند و بعد از اینکه به استقامت مناسب رسیدند روی دیوار نصب و اجرا میشوند. البته گاهی نیز در دالها، فولاد به کار میرود تا میزان دوام و استقامت بیشتری به آن داده شود.
انواع سقف در سازه های فلزی و بتنی شامل موارد دیگری نیز میشود که در صورت نیاز میتوانید از راهنمایی مشاوران و کارشناسان ما استفاده کنید.
نتیجهگیری
برای تشخیص اینکه کدام یک از انواع سقفهای جدید برای ساختمانهای مختلف، مناسب هستند باید به عوامل گوناگونی توجه کرد. از جمله این عوامل میتوان به وضعیت آب و هوایی منطقه، میزان ارتفاع ساختمان، احتیاج به عایق حرارتی یا صوتی، مصرف انرژی، احتیاج به نگهداری و تعمیرات، هزینه و… اشاره نمود. تمام این عوامل در انتخاب نوع سقف باید مورد بررسی قرار بگیرند. در واقع، هر یک از انواع سقفهای جدید مزیتهای و معایبی دارند و انتخاب سقف مناسب با پروژه نیاز به توجه بسیاری دارد. بنابراین، انتخاب نوع سقف مناسب، باید با توجه به نیازهای خاص هر طرح و پروژه صورت بپذیرد.
به همین دلیل، مشاوره خواستن از مهندسان متخصص ساختمان و اشخاصی که تجربه کار با انواع سقفهای جدید را دارند، امری لازم و با اهمیت است.