فونداسیون مخازن بزرگ:
آیا میدانستید بیمارستانها از مخازن بزرگی به اسم کرایوژنیک برای ذخیرهی اکسیژن استفاده میکنند؟
روش قدیمی نگهداری اکسیژن، کپسولهای معمولی بودند که نیاز به تعویض و شارژ مجدد و … داشتند و دردسرهای زیادی برای ما درست میکردند. برای حل کردن این مشکل از مخازن کرایوژنیک استفاده میکنند ولی این مخازن به علت اینکه گاز فشرده در آنها قرار میگیرد و دمای این گازها خیلی کمتر از محیط اطراف است، طراحی خیلی حساسی داشته و علاوه بر جنس و طراحی خود مخزن که خیلی مهم است و باید عایق و از جنس خاصی باشد، محل قرارگیری و پایداری آنها نیز امری مهم است. چرا که اگر در هنگام زلزله هر گونه فشار و ضربهای به آنها وارد شود باعث انفجار شده و علاوه بر اینکه خود انفجار خسارتهای غیر قابل جبرانی را به عمل میآورد، مشکل اکسیژن در این برحه بسیار ضروری است و در همین سانحهها است که احتیاج به اکسیژن ضرورت بیشتری پیدا میکند.
به همین دلیل اگر فرض کنیم این مخازن داخل زمین جایگذاری میشوند و اطراف آنها را دیوارهی خاکی احاطه میکند، هنگام زلزله اگر دیوارهی خاکی به سمت مخزن حرکت کند، به مخزن فشار وارد کرده و باعث انفجار آن میشود به همین دلیل طراحی دیوار حائل برای آنها امری ضروری است.
همچنین اگر این مخازن روی زمین نصب شوند چون سازههای بسیار حساسی هستند، طراحی فونداسیون آنها امری بسیار مهم است و باید به آن دقت ویژه شود.
مخازن کرایوژنیک نیز دو نوع هستند: 1. قابل حمل 2. ثابت
نوع قابل حمل آن برای انتقال گازهای فشرده به انواع مخازن ثابت ساخته میشود و در طراحی آن بار، دینامیکی مد نظر گرفته میشود.
نوع ثابت آن از دو مخزن داخلی و خارجی تشکیل شده است. جنس مخزن داخلی آن که با گاز فشرده در ارتباط است از جنس استیل ضدزنگ و مخزن خارجی آن از جنس فولاد کربن است. این مخزن باید کاملا عایق باشد و کمترین تبادل دما با محیط اطراف را داشته باشد.