کیورینگ بتن
وقتی بتن شروع به گیرش میکند که اصطلاحا به آن واکنش هیدارسیون میگویند، شروع به تولید حرارت کرده که این حرارت باعث میشود رطوبت داخل بتن خشک شود. از بین رفتن رطوبت برای مقاومت بتن بد است و ما باید با استفاده از تمهیداتی در روزهای اولیه، پس از عملیات بتن ریزی رطوبت داخل بتن را به آن بازگردانده و دمای بالای آن را کنترل کنیم که به این کار کیورینگ یا عملآوری بتن میگویند.
عملآوری بتن امر بسیار مهمی میباشد و در واقع بتن در روزهای اولیه مثل نوزادی که تازه به دنیا آمده نیاز به مراقبت دارد. اگر مراقبت کافی انجام نشود و رطوبت کافی به بتن نرسد، نمیتوان به خصوصیاتی که در طراحی برای آن در نظر گرفته شده رسید و تمامی محاسبات اشتباه میشود.
چگونه میتوان عمل کیورینگ را انجام داد؟ تا چه مدت باید بتن عملآوری شود؟ و … سوالاتی است که ممکن است برایتان پیش بیاید که در ادامه توضیح خواهیم داد.
عملآوری بتن بسته به نوع المان، شرایط پروژه و … به روشهای مختلفی انجام میشود که در این متن چند مورد آن را بررسی میکنیم:
- استفاده از غوطهور سازی: یعنی سطح بتن مورد نظر را از آب قوطهور کنیم. این کار فقط برای اعضای افقی مثل سقفها امکانپذیر میباشد.
- استفاده از آبپاشی: بر روی المانهای بتنی مثل سقف، پی و ستون به صورت بارانی با قطعات درشت یا غبارپاشی انجام میشود. در استفاده از این روش باید به این نکته توجه داشت که ممکن است سطح بتن شسته شود. همچنین اگر بین عملیات آبپاشی وقفه بیفتد سطح بتن تر و خشک شده و ترک خورده و مقاومتش کاهش مییابد.
- استفاده از پارچهی کنفی خیس: روش آبپاشی و غوطهوری برای بعضی از المانها مثل ستونها که عمودی هستند کار دشواری است و عملا امکانپذیر نمیباشد. به همین علت برای عملآوری ستونها از یک یا دو لایه پارچهی کنفی خیس استفاده میکنند.
این پارچهها باید بافت خوبی داشته باشند به نحوی که نور از آنها به راحتی عبور نکند. میزان همپوشانی این پارچهها باید 10 سانتیمتر باشد و دائما مرطوب شوند. لایههای پارچه باید حتی الامکان به سطح بتن بچسبد که امکان عبور هوا در زیر آن وجود نداشته باشد.
- استفاده از نایلون: روش دیگری که جهت جلوگیری از تبخیر آب روی سطح بتن وجود دارد استفاده از عایقهایی همچون نایلون میباشد. در این روش نیاز مداوم به آبپاشی نیست و در مناطقی که امکان فراهم کردن آب مناسب جهت عملآوری بتن با مشکلاتی همراه است، کاربرد دارد. نکتهی حائز اهمیت در این روش عملآوری این است که تعریق و چکه کردن آب ناشی از تبخیر سطح بتن میتواند به ظاهر بتن آسیب برساند.
تا چه مدت باید بتن عملآوری شود؟
عملآوری بتن به مواردی نظیر: نوع سیمان، مقاومت مورد نظر، شرایط آب و هوایی، نسبت سطح نمایان به حجم بتن و … بستگی دارد. ولی به طور کلی و در شرایط استاندارد توصیه میشود که بتن را بین 3 تا 7 روز عملآوری کنیم تا به بهترین مقاومت برسیم.